Kela, Päätalo. Arkhormia. Photo Jaanis Kerkis

Kelan Päätalo

Sijainti
Nordenskiöldinkatu 12, Helsinki
Tilaaja
Kansaeläkelaitos
Tehtävä
Hankesuunnittelu, pääsuunnittelu, arkkitehtisuunnittelu, sisustussuunnittelu
Laajus
3500 brm2 (koko rakennus 19 000 brm2)
Aika
2019 (toimistotilahankkeet), 2010 –

Aallon arkkitehtuurin vaaliminen ja nykyaikaiset toimitilat

Kelan vuonna 1956 valmistunutta päärakennusta pidetään yhtenä Aino ja Alvar Aallon viidestä tärkeimmästä työstä. Se on edelleen alkuperäisessä käytössään, monen sadan ihmisen työpaikkana. Meillä on ollut kunnia suunnitella rakennuksen sisustus-, muutos-, ulkokalustus- ja kunnossapitotöitä vuodesta 2010 lähtien.

Olemme tehneet yhteistyötä Alvar Aalto -säätiön kanssa ja saaneet osallistua myös kohteesta laaditun ”Sisätilojen säilyttämisen hallintasuunnitelma” -raportin tekoon. Tavoitteena välttämättömäksi nähtyjen muutostöiden suunnittelussa on ollut mahdollisuuksien mukaan palauttaa talon alkuperäistä ilmettä ja tilarakenteita, mutta samalla saada tilat toimimaan myös monipuolisina ja nykyaikaisina toimisto-, tapahtuma- ja koulutustiloina niin, että ne vastaisivat Kelan tarpeisiin myös tulevina vuosina.

Päätalon 50-luvun kansainvälisten toimistotilaideoiden mukaisia avoimia ja muuntojoustavia toimistotiloja on kuluneina vuosikymmeninä muokattu käytävätoimistoiksi ja arkistotiloiksi. Osan rakenteista ennallistimme, ja kokonaan uudet rakenteet pyrimme sovittamaan rakennuksen ilmeeseen niin, että ne sulautuvat kokonaisuuteen, vaikka ovatkin selvästi uutta kerrostumaa. Rakenteet ja yksityiskohdat kunnioittavat Aallon alkuperäisiä detaljeja mutta eivät kopioi niitä. Värit ja materiaalit toistavat talossa käytettyjä sävyjä, osin myös uusissa yhteyksissä. Vanhat kalusteet ja valaisimet on korjattu pieteetillä, ja runsaasti alkuperäisiä valaisimia on myös kunnostettu ja nykyaikaistettu.